Програмом „Знањем до посла“ брже запошљавање младих

Град Крагујевац један је од учесника пројекта „Знањем до посла“, чији је циљ стварање предуслова за брже запошљавање младих.

Реч је о осмогодишњем партнерском пројекту владе Швајцарске и Србије, којим ће биће обухваћено више од стотину младих незапослених са средњом стручном спремом.

Крагујевац је један од пет партнерских градова у Србији у коме ће бити реализован пројекат „Знањем до посла“.

Предвиђено је запошљавање младих путем обука, јер је досадашња пракса показала да је 51 одсто полазника добило посао по завршетку обуке.

Да би се овај пројекат реализовао, чланови Градског савета за запошљавање, дали су сагласност на измене и допуне Локалног акционог плана за запошљавање за период од 2021. до 2023. године.

Рок  за четири јавна позива у оквиру мера активне политике запошљавања, који заједнички спроводе град Крагујевац и Национална служба за запошљавање, за чију је реализацију обезбеђено 16,7 милиона динара, истиче 30. септембра.

Два јавна позива односе се на мере приправништва за незапослене са средњим и младе са високим образовањем, затим на доделу субвенција за самозапошљавање 28 лица, као и субвенција за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих.

На подручју града Крагујевца је закључно са последњим даном јула евидентирано 16.386 незапослених, што представља смањење за 3,9 одсто у односу на исти месец претходне године.

Ако се у убзир узме чињеница да је у Крагујевцу 2016. године било више од 26.000 незапослених, може се рећи да је центар Шумадије у последњих пет година био интересантан за инвеститоре, који су упослили значајан број људи.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *