Редовна провера исправности намирница на крагујевачким пијацама

Резултати последње анализе млечних производа на крагујевачким пијацама показали су неисправност код два од укупно пет узорака, а на провери су овог месеца били и лук, парадајз и брескве, за које је утврђено да су безбедни за исхрану.

За контролу исправности производа који се продају на пијацама у Крагујевцу из градског буџета је издвојено 750.000 динара, а овај посао је поверен Институту за јавно здравље.

Млечни производи који се продају на крагујевачким пијацама треба да буду у адекватним посудама, а расхладне витрине у којима се налазе свакодневно се дезинфикују.

Због високе температуре ваздуха током летњих месеци може доћи до њиховог бржег кварења, што захтева редовну контролу исправности ових производа.

Резултати последње анализе показали су неисправност код два од укупно пет узорака, а производи који нису безбедни за употребу повучени су из продаје.  

Продавци млечних производа наводе да морају да испуне низ законских решења.

Анализом исправности су обухваћени сви производи који се могу наћи на тезгама – воће, поврће, месо, јаја, мед, печурке.

Поред млечних производа, на провери су овог месеца били лук, парадајз и брескве, за које је утврђено да не садрже пестициде и тешке метале.

У Јавном комуналном предузећу Шумадија Крагујевац апелују на грађане да намирнице купују искључиво на пијачним тезгама, код регистрованих продаваца, јер су њихови производи подвргнути контроли и безбедни су за употребу.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *