Пројекат санације језера Бубањ

Пројектом Уређења језера Бубањ са санацијом и ревитализацијом језерског екосистема, предвиђене су и мере обнове аквастичног екосистема и елемената приобалне вегетације.

Барски еко систем Бубањ, како га другачије зову ће се ревитализовати, очистити и поново населити са намером да се очува биодиверзитет овог специфичног еко система.

Површина воденог огледала језера на Бубњу је преко три, а парка близу десет хектара.

Ова локација представља драгоцено природно добро богато рибом и станиште је за разне врсте птица.

Еко систем језера је занимљив јер има еколошку стабилност и одржава се дуго, пре свега зато што је у вези са подземним водама и као такво у еколошком смислу функционише.

Програм санације и ревитализације може се урадити на два начина.

Једна могућност је да се делимично отклони муљ, затим уради приобаље, а да се само језеро не исушује.

Овај програм даје већи гарант очувању читавог живог света у самом језеру.

Други начин ревитализације јесте да се језеро потпуно исуши, али би тиме један део живог света нестао.

Идеја је да се Акваријум са Природног математичког факултета пресели на обалу језера Бубањ, па би тако ова зелена оаза имала еколошку, урбану, предеону и природну драгоценост.

Граду Крагујевцу недостају водене површине, због тога је неопходно да се језеро на Бубњу очува, кроз мере ревитализације акватичног екосистема и елемената приобалне вегатације, које су и предвиђене пројектом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *