Пролећна изложба цртежа Удружења ликовних ументика Крагујевца

Пролећна изложба цртежа Удружења ликовних уметника Крагујевца отворена је у градској галерији Мостови Балкана.

На 17. годишњој изложби представљени су радови 30 уметника, а организатор ове редовне годишње манифестације је Спомен парк Крагујевачки октобар.

Овом поставком у Крагујевцу су и званично почеле Мајске свечаности којима се обележава Ђурђевдан – Дан града Крагујевца.

На иницијативу сликара и ликовног педагога, Светислава Младеновића у пролеће 1980. године у Галерији Народне библиотеке, организована је прва изложба цртежа чланова удружења ликовних уметника Крагујевца.

Након ове иницијалне, годишње изложбе су одржане 1981, 1983,1986, 1987. и 1988. године, а годишња поставка 1987. године добија и назив Пролећна изложба цртежа.

Након 14-огодишње паузе, изложба је обновљена 2003. поставком у Легату Љубице Филиповић, када је установљена и награда за цртеж која је названа по познатој крагујевачкој сликарки.

После девет изложби удружење престаје са радом, да би поново почело са радом 2019. када организује Пролећну изложбу цртежа.

Пролећна изложба цртећа је једина редовна, годишња манфестација Удружења ликовних уметника Крагујевца.

Упркос пандемији, традиционална изложба организована је и прошле године.

Овогодишњу поставку карактерише и већи одзив крагујевачких уметника.

Жири 17. Пролећне изложбе цртежа ликовних уметника Крагујевца, кога су чинили Момир Кнежевић, професор Факултета уметности Приштина – Звечан, Габријела Булатовић, професор Факултета примењених уметности у Београду и Јасмина Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу донео је одлуку да награду „Љубица Филиповић“ додели Слободану Стефановићу за цртеж „Без назива“.

Свечано уручење награде заказано је за 5. мај, а крагујевачка публика цртеже може погледати до 13. маја.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *