Промовисана публикација „Фотографија у музеју“

У галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ одржана је промоција публикације „Фотографија у музеју“ аутора Предарага Цилета Михајловића.

Ова дигитална публикација приближава начине снимања, обраде, чувања и употребе фотографија као експоната у музејима.

У издању Народне бииблиотеке „Вук Караџић“ објављена је прва дигитална књига посвећена фотографисању музејске грађе.

Ова књига у ди-ви-ди издању може се користити као приручник за све фотографе који се баве фотографисањем културних добара, али може бити и добар увод за запсолене у музејима, који учествују у дигитализовању докумената и записа.

У њој се на вше од 100 страница налазе детаљна објашњења на који начин се фотографишу различита уметнича дела.

Заштита културне баштине дигитализацијом, скенирањем или фотографисањем, обавеза је свих институција културе, а фотограф и његов апарат имају важну улогу у том процесу.

Аутор књиге Предраг Циле Михајловић више од 30 година ради као музејски фотограф, а током свог радног века фотографисао је разна уметичка дела, након чега је и стекао звање мајстора фотографије.

Замисао издавача је да након дигиталне верзије, публикација „Фотографија у музеју“ добије и своје штампано издање.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *