Протести испред цркве у Белошевцу

Житељи Белошевца и других околних насеља протестовали су, већ неколико пута, испред Цркве великомученика Кнеза Лазара, противећи се одлуци Епископа шумадијског Јована да из цркве и Епархије отпусти њиховог парохијана Сашу Огњановића

На сајту Српске православне цркве, јуче се појавило саопштење за јавност Епархије шумадијске, али је врло брзо уклоњено.

Рано јутрос испред цркве великомученика Кнеза Лазара, поново су се окупили житељи Белошевца, протестујући против одлуке Епископа шумадијског Јована, да разреши дужности дугогодишњег протонамесника те цркве Сашу Огњановића.

У саопштењу за јавност Епархије Шумадијске, које је јуче објављено на сајту Српске православне цркве, а потом повучено и недоступно јавности, стоји да је још у августу Епископ шумадијски Јован предложио условни канонски отпуст протонамеснику Саши Огњановићу.

Остављен му је рок од 30 дана да прибави канонски пријем за службу у некој другој парохији.

Како, према наводима у саопштењу стоји, свештеник Огњановић то није учинио ни до краја октобра, упркос упозорењима.

Половином новембра, епископ Јован доноси одлуку о разрешењу и премештању пароха Огњановића на дужност привременог пароха Друге Рековачке парохије.

Примопредаја дужности која је требало да уследи, није извршена, јер је свештеник Огњановић отишао на боловање.

Како тврде у саопштењу из Шумадијске епархије, тим чином Огњановић је себе лишио принадлежности у новој парохији, па је од 27. новембра стављен под забрану свештенослужења, а биће покренута и истрага против њега.

Детаљно образложење ситуације написано је у саопштењу послатом из канцеларије Епископа шумадијског, које је објављено, па повучено са званичног сајта Српске православне цркве.

У међувремену више од две и по хиљаде житеља потписало је петицију, којом не дају свог свештеника, тврдећи да разлози за отпуст нису канонске природе.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *