Српски дани осигурања

Удружење осигуравача Србије, представници осигуравајућих кућа, високи државни званичници, домаћи и регионални стручњаци разматрали су реформе у области осигурања на првој манифестацији „Српски дани осигурања“ одржаној у Аранђеловцу.

Посебна пажња усмерена је на теме попут безбедности у саобраћају и осигрурање у пољопривреди.

Скуп је отворила гувернер Народне банке Србије – Јоргованка Табаковић, која је овом приликом истакла, да је осигурање код нас још увек запостављено, а финанијски показатељи скромни.

Осигурањем у Србији бави се 17 осигуравајућих друштава, 19 банака, једна пошта, 86 правних лица, 94 предузетника.

Финансијски показатељи, иако још увек скромни на годишњем нивоу у Србији, ипак бележе стабилност и благи пораст за 8 одсто у односу на прошлу годину.

Укупна премија од осигурања у овој години износила је 48 милијарди динара. Осигурање од употребе моторних возила појединачно чини највеће учешће у овом износу, док су премије од животног чиниле 22 одсто.

Манифестација „Дани осигурања у Србији“ управо је и организована са циљем да се подстакне развој осигурања, говори о већој заштити осигураника, али и да осигурање постане ослонац привреди.

Да је усклађеност могућа, потврђују примери са светских и европских финансијских тржишта.

У Србији се од 2014. године примењује Закон о осигурању, а сетом подзаконских аката детаљно је уређена ова област.

Радну групу тада предводила је Народна банка, која је детаљним одредбама ускладила потребе тржишта, али и водила рачуна о интересима грађана, прописујући систем контроле.

Начело добровољности, осим у посебним случајевима гарантовано је Законом.

Економски положај грађана Србије, али и неразвијена навика да се животним и полисама осигурања заштити имовина најчешћи су разлог скромних статистичких показатеља у односу на Европско тржиште.

У Србији само 8 одсто људи осигурава имовину, мање од десет одсто животно је осигурано, док је у Европи тај просек 61 одсто.

Колико се у свету и Европи верује осигуравајућим кућама најбоље сведочи пример фудбалера Месија који је осигурао своје ноге на 50 милиона евра, Роналдо на 100 док је Бекам полисом осигурања заштитио лице и тело са вртоглавих 148 милиона евра.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *