Против корупције!

Јавна трибина о антикорупцијском плану за град Крагујевац, одржана је у Скупштини града.

Заинтересоване институције, организације и појединци могли су учествују у јавној расправи о Нацрту Локалног антикорупцијског плана за град Крагујевац, као и да своје примедбе и предлоге доставе у писаној форми.

Задатак радног тима био је да изради нацрт Локалног антикорупцијског плана за град Крагујевац, спроведе јавну расправу, изради финални извештај о његовој изради и достави га Градском већу на разматрање и одлучивање.

Овај документ обухвата период реализације од 2018. до 2019. године. Оваква врста антикорупцијске децентрализације предвиђена је Акционим планом за преговарачко поглавље 23 између Србије и Европске уније.

Документ предвиђа јачање превентивних антикорупцијских механизама на нивоу локалне самоуправе, која је у препоруци из Извештаја о скринингу идентификована као једна од области посебно осетљивих на корупцију.

У Локалном антикорупцијском плану, изузетно је значајно поглавље које дотиче не само управу за здравство и социјалну заштиту, већ и све друге. Ради се о поглављу 5 у коме се говори о управљању донацијама.

Град Крагујевац је још 2011. године усвојио први Локални антикорупцијски план, а пред радним тимом је задатак, усвајање новог који ће важити до 2020. године.

Увођење локалних механизама за борбу против корупције, кроз доношење локалних планова и формирање антикорупцијских тела, представља својеврсну антиантикорупцијску револуцију у Србији, јер ће борба против корупције бити децентрализована, надохват руке грађанима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *