Провера антитела након вакцине

До сада је око милион грађана Србије примило вакцину.

Многи грађани се питају када је најбољи период да се провере антитела након примљене вакцине.

Из Института за јавно здравље Крагујевац истичу, да је најбоље да се тест провере нивоа антитела уради две недеље након примљене друге дозе вакцине.

Имунолози истичу,  да прва доза било које од три вакцине које су на тржишту покрећу  имунолошки одговор а да је за синтезу антитела потребно време од седам до 14 дана.

Докторка Невенка Илић, шеф ковид лабораторије Института за јавно здравље Крагујевац каже,  да је најбоље урадити тест провере антитела две  до четири недеље након  примљене друге дозе вакцине.

Након примљених вакцина, антитела могу да трају од шест  месеци  до две године,  у зависности од имунолошког система особе.

Када је реч о опстанку антитела у организму, најбоље је проверавати на сваких шест месеци јер се на тај начин може предвидети дужина трајања антитела. 

Имунолози напомињу,  да вакцина против Ковида 19 не може да заштити никога сто посто од обољевања од овог вируса, али може да спречи настанак тежег облика и смртног исхода.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *