Прва година рада Куће Ђуре Јакшића

Пројекцијом играно-документарног филма „Стазе Ђуре Јакшића“ аутора Жике Тракића и наступом музичког ансамбла „Срма” који је извео композиције по Јакшићевим текстовима, обележена је годишњица рада галерије у Кући Ђуре Јакшића.

Љубитељи уметности у Крагујевцу су, захваљујући граду Крагујевцу и доанцији швајцарске Владе, пре годину дана добили су изузетан културни простор.

Иако је годину за нама обележила пандемија корона вируса, кроз галерију у Кући Ђуре Јакшића прошло је чак две хиљаде посетилаца.
Организовано је 15 разнородних културних програма – књижевних сусрета, ликовних изложби, тематских вечери и концерата.

На свечаности је приказан играно-документарни филм „Стазе Ђуре Јакшића“ аутора Жике Тракића, који каже да блискост са познатим српским песником и сликаром постоји још од детињства када је на поклон добио књигу.

Тракићева је идеја, сценарио, организација, режија, а он је и приповедач који публику води кроз животну причу Ђуре Јакшића.

Филм је сниман на више локација, од Српске Црње, родног места Ђуре Јакшића, преко Крагујевца, Ковина, Ваљева, Сабанте, Враћевшнице, Јарменоваца, Београда, односно Скадарлије, где је његов споменик, до Темишвара, Пеште и Беча, где је био у школама сликарства.

У филму се могу чути и делови из најпознатијих песама Ђуре Јакшића, док су музичка подлога композиције на његове песме.

Инструменталне деонице снимио је крагујевачки ансамбл „Срма” који је уживо и наступио на свечаности поводом обележавања годишњице рада галерије у Кући Ђуре Јакшића.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *