Прва крагујевачка гимназија – дан после

Запослени и ђаци Прве крагујевачке гимназије данас су рашчишћавали школу након пожара који је за собом оставио пустош у неколико школских просторија.

Густ дим захватио је целу зграду, па су и на зидовима и високим плафонима видљиви трагови овог гнусног чина.

Помоћ стиже са свих страна, како би се штета што пре санирала.

Дан после пожара у Првој крагујевачкој гимназији, само гареж, пепео и мирис дима, који се осећа већ испред улаза у школу.

Призор који изазива помешана осећања. И тугу и бес. Како је неко могао у трену да уништи све чиме се ова школа деценијама поносила? Дипломе, пехари, књиге. Све је нестало у пламену.

На зиду наставничке канцеларије, која је потпуно уништена у пожару, једва се назиру слике некадашњих и садашњих професора.

И у Свечној сали видљиви су трагови пламена. Запослени и ђаци чистили су данас учионице и ходнике. Сви желе да дају свој допринос да се школа што пре врати у пређашње стање.

Починилац је брзо ухапшен. Снимиле су га школске камере. Како нам је рекла директорка Славица Марковић, ухапшени је годинама био закупац простора у школи где је држао теретану, а касније, 2012. године и кантину у склопу школе, након чега је, незадовољан пословањем, једнострано раскинуо уговор. Од тада нису имали контакт.

Комплетна јавност згрожена је овим вандалским чином, без оправдања за починиоца.

У години када Прва крагујевачка гимназија обележава 185. годишњицу постојања, на жалост, суочава се са тешким тренутком.

Подршка стиже са свих страна, што свакако говори колики значај ова институција има, не само за Крагујевац, већ и за целу Србију.

Извештава новинарка РТК Наташа Лазаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *