Сет за мерење потрошње енергената у згради Градске управе

Град Крагујевац је прва локална самоурава у Србији која је захваљујући донацији фирме CRC из Бачког Петровца, у прилици да прати потрошњу енергије, у реалном времену, у згради Градске управе.

У Србији постоје само три јавне зграде – зграда УНДП-а, зграда Привредне коморе Србије и Машинског факултета у Београду, где постоји овакво мерење.

Тим поводом, Радомир Николић, градоначелник Крагујевца приредио је пријем за власника фирме CRC, Родољуба Чаировића и овом приликом потписан је уговор о донацији.

Пријему су присуствовали Владимир Максимовић, члан Градског већа за комуналне делатности, равномерни и одрживи развој и представници Одељења за енергетску ефикасност града Крагујевца.

Вредност сета за мерење, балансирање и оптимизацију потрошње енергената у згради Градске управе коју је донирала фирма ЦРЦ је 1,4 милиона динара и омогућиће праћење потрошње енергената у реалном времену.

Хардверска јединица инсталирана је у згради Града, а софтвер је у Одељењу за енергетску ефикасност, где се свакодневно прати тренутна потрошња свих енергената и дају сугестије у циљу уштеда у погледу потрошње енергената.

Према речима Родољуба Чаировића, који је данас успешан пословни човек чија фирма послује у неколико земаља у региону, мотив за ову донацију је поклон родном граду.

Он истиче да је овај уређај осмишљен тако да покаже реалне параметре потрошње на основу којих је могуће направити велике уштеде.

Показало се, посебно у великим корпорацијама, да применом ових система и људи почињу да мењају своје понашање и да се понашају рационалније и одговорније.

Извор: kragujevac.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *