Први рецикломат у Србији постављен у Крагујевцу

Јавно комунално предузеће Шумадија Крагујевац, у циљу унапређења својих услуга, набавило је рецикломат-паметну машину за прикупљање и сортирање амбалажног отпада.

Рецикломат, први у Србији, има могућност да препозна различите типове отпада, да их прихвати и складишти.

Функционише тако што вреднује отпад и конвертује новчану вредност предате амбалаже у додатак на персонализованим и неперсонализованим еКГ картицама.

Прикупљање и сортирање амбалажног отпада: пластичних флаша, лименки и стаклене амбалаже, постављањем машине рецикломат, Јавно комунално предузеће Шумадија активно доприноси развоју и унапређењу својих услуга.

Бенефите од оваквог начина рециклаже имају не само корисници јавног превоза на територији града, већ и корисници телекомуникационих услуга.

На овај начин, Јавно комунално предузеће Шумадија Крагујевац, прикључило се светском тренду рециклаже амбалажног отпада, са циљем да се грађани мотивишу и ефикасније укључе у процес сортирања отпада.

Рецикломат награђује сваког одговорног грађанина са 7 динара по унетом амбалажном предмету.

Постављањем једне овакве машине у Крагујевцу, према речима надлежних у градском комуналном предузећу, побољшаће се еколошка ситуација у граду, а системом награђивања мотивисаће се грађани да на правилан начин обаве примарну селекцију и разврставање амбалажног отпада.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *