Први Сименсов трамвај прошао инспекцију у Крагујевцу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посетио је компанију Сименс Мобилити, где је први трамвај произведен у тој фабрици прошао инспекцију и ускоро ће се користити у Немачкој.

После обиласка погона у Церовцу, министар је рекао да се у развој саобраћајне инфраструктуре у Србији инвестирају милијарде евра, али да су нам за развој саобраћаја потребени не само коридори које градимо већ и образовани млади људи и компаније попут Сименса.

„Оно што ће довести до тога да млади и образовани људи остану у земљи, јесте ово што видимо овде. То су послови за високо образоване људе“, истакао је министар.

Министар Момировић је подсетио да наша земља има дугу традицију факултетског образовања нарочито у техничким наукама и да је јако поносан што једна таква компанија као што је Сименс отворила фабрику у Србији.

„Ту ради пуно инжењера и квалификованих радника, то је оно што желимо. Не желимо да у погонима имамо само просту радну снагу већ квалификоване раднике, инжењере и вође пројеката, како би наше фирме могле да буду главни извођачи радови у целом свету“, навео је Момировић.

Министар је захвалио Сименсу на стипендијама које даје за наше студенте из Крагујевца и Београда.

У компанији Сименс Мобилити кажу да су у протекле две године прошли процес трансформације из произовђача само компоненти до производње комплетних трамваја.

„Овде се производе комплетни трамваји. Наш први трамвај је прошао процес инспекције прошле недеље и врло брзо можемо очекивати да тај трамвај оде у свој нови дом, у Немачкој. Много пројеката је у току, пуно трамваја ће се произвешти овде и користити широм Европе“

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је истакао да долазак Сименса представља шансу за велики привредни бум не само у Крагујевцу већ и у целој Србији.

Сименс је компанија са традицијом дужом од једног века и један је од најпознатијих брендова у свету, нагласио је он.

Каже да Сименс запошљава младе у Крагујевцу, али и да младим инжењерима нуди и стручно усавршавање.

Основне делатности компаније су производња шинских возила, компоненти за шинска возила, као и инжењеринг.

У компанији је запослено 857 људи, са тенденцијом повећања броја радника.

Тренутно се ради на улагању у инфраструктуру, која подразумева нови маганцински простор, канцеларије и логистички центар.

Главни производни и аминистративни објекат налази се на површини од 25.000 квадрата, док је нови производни погон од 11.300 квадрата отворен 1. августа прошле године.

Сименс има и београдски огранак у коме је запослено 16 људи, а у Крагујевцу се налази и Сименсов инжењерски центар где се едукују млади инжењери, који тренутно запошљава око 50 инжењера.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *