Пуштен у рад резервоар биогаса у Цветојевцу

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ завршило је са ревитализацијом резервоара биогаса у Цветојевцу, капацитета 1.000 кубних метара.

За ове радове „Водовод“ је издвојио више од 100 хиљада евра.

Реконструкцијом резервоара биогаса, који је у експлоатацији већ скоро три деценије у оквиру система градског „Водовода“, створени су услови за бољи и квалитетнији рад постројења за прераду отпадних вода у Цветојевцу.

Пуштањем у рад, оспособљене су све линије у систему, а пре свега линија за производњу електичне енергије из биогаса.

Реконструкцијом резервоара обезбеђују се довољне количине биогаса који ће се, кроз одржавање технолошког процеса пречишћавања, користити и за производњу електричне енергије.

Поред Јавног комуналног предузећа из Суботице, крагујевачки „Водовод“ једино је предузеће које на овај начин производи електричну енергију из биогаса.

Иначе, систем за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу пуштен је у рад деведесетих година прошлог века и непрекидно ради 27 година.

Отпадне воде из Крагујевца и околине, из индустријских и стамбених објеката, сливају се у базене и посебном технологијом прерађују у Цветојевцу.

Тако очишћена вода враћа се у реку Лепеницу, а квалитет испуштене воде одговара свим важећим стандардима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *