Рационализација трошкова у комуналном сектору

Крагујевачка предузећа Зеленило, Градска Гробља, Градске тржнице и Паркинг сервис биће припојена Јавно комуналном предузећу Шумадија.

Члан Градског већа за комуналну делатност Владимир Максимовић каже, за Телевизију Крагујевац, да се спајањем предузећа смањују трошкови и обезбеђује већа ефикасност у управљању.

Према његовим речима, од 480 запослених, само 80-оро ће остати да раде у режији, док ће сви остали бити производни радници.

Крагујевачка јавна предузећа Зеленило, Градске тржнице, Градска гробља и Паркинг сервис биће припојена Јавно комуналном предузећу Шумадија Крагујевац, а све у циљу повећања ефикасности у управљању и пословању, као и смањењу трошкова.

Град Крагујевац као оснивач јавних и јавно комуналних предузећа покренуо је ову иницијативу још пре неколико година, у складу са законом о максималном броју запослених на нивоу локалне самоуправе.

Ради се и о структурном мењању рада комуналних предузећа како би се избегло преклапање функција и смањили трошкови.

Сва предузећа која ће пословати у оквиру Шумадије Крагујевац су финансијски консолидована, спроведена је рационализација запослених, узети су кредити како би се измириле доспеле обавезе, које су рефинансиране на период од три године.

Највећи трошак био је прекомеран број запослених.

Да би се решио проблем вишка радника, запосленима у јавно комуналним предузећима, омогућено је да се до краја године пријаве за стимулативну отпремнину кроз социјални програм, и то 300 евра за сваку навршену годину радног стажа код послодавца код кога остварују то право.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

3 thoughts on “Рационализација трошкова у комуналном сектору”

  1. To mu dođe nešto kao mešavina, šljunak, krompir, jabuke i pasulj pa lopatom u šerpu da skuvate psujl za ručak. Ko zna možda i može!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *