Рационална употреба антибиотика

У Шопинг центру „Плаза“, организована је акција, у којој су студенти фармације и представници Агенције за лекове и медицинских средстава Србије, разговарали са Крагујевчанима о рационалној употреби антибиотика.

Оправдана, рационална и паметна употреба антибиотика је најбољи начин да се њихова снага сачува за следеће генерације.

Међутим, примена антибиотика носи са собом и ризик од разних компликација: од стомачних тегоба, до озбиљних алергијских реакција.

Свако прописивање је мерење односа корист-ризик, па је зато у циљу скретања пажње јавности на антимикробну резистенцију као глобалну претњу јавном здрављу, Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са студентима фармације, организовала у Шопинг центру „Плаза“ акцију, о правилној употреби антибиотика.

У складу са Глобалним акционим планом Светске здравствене организације за резистенцију на антибиотике, Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са експертским тимом, од 2015. године спроводи низ активности и мера и самим тим је постигнуто значајно смањење потрошње антибиотика за 18 одсто.

Према подацима о потрошњи антибиотика, Србија заузима високо место међу Европским земљама, тако да је неопходно да се активности о правилном коришћењу антибиотика, наставе.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *