„Радна права су људска права“

У Крагујевцу је обележен Међународни дан људских права. Релевантна истраживања у Србији, показују да су грађани који живе у сиромаштву, особе са инвалидитетом, жене, Роми, старији у повећаном ризику од непоштовања или кршења људских права, и то у различитим областима друштвеног живота: на тржишту рада, у здравственој и социјалној заштити, образовању, медијима.

Надлежни сматрају да је потребно интензивније радити на даљој изградњи друштва правде и једнакости. Тим поводом у Крагујевцу, Социјално-економски савет, Невладине организације, представници Скупштине града и Синдикати учествовали су на скупу са темом – „Радна права су људска права“. Округли сто организовали су „Рома центар“ и „Савез самосталних синдиката Крагујевца“.

Један од закључака ове дебате је, да се само поштовањем и унапређењем права на рад, које је једно од основних људских права, може достићи социјално праведно друштво и бољи стандард грађана.

Међународни дан људских права, обележава се већ 67 година широм света, као подсетник да сваки човек има право на живот, слободу и сигурност.

Деловање синдиката у нашој земљи од пресудног је значаја како за развој привреде, тако и за положај радника, па је то и један од разлога  да  „Савез самосталних синдиката Крагујевца“, организује скуп на коме се говорило о овој значајној теми.

Пажња је усмерена на чињеницу да су припадници синдиката људи различитих професија, социјалног статуса, верских, политичких и културолошких уверења.

Стручна трибина требало би да одговори на питања како обезбедити што бољу заштиту људских и радног права, повећати запосленост крагујевчана, њихове месечне зараде, али и како радити на развијању међуљудске солидарности и поштовању моралних вредности?

Учесници трибине наглашавају да се друштво социјалне правде и политичке једнакости,остварује само кроз материјалну сигурност, хумани развој и квалитетнан животни стандард.

Поред тога, право на рад , образовање и доступност информацијама које унапређују знања и вештине радника, само су неки од принципа за које ће се залагати Савез самосталних синдиката.

„Савез самосталних синдиката Крагујевца“, има масовну подршку чланова и грађана јер је реализација циљева условљена активним учешћем сваког појединца, истичу учесници овог скупа и подсећају да се само кроз поштовање права на рад достиже економски развој и бољи социјални статус радника.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *