Највише новца за храну и рачуне

Према најновијим подацима просечно домаћинство у Србији располаже са 60 хиљада динара месечно. Највише новца грађани издвајају за набавку хране и намирење рачуна.

Крагујевчани истичу да је за пристојан живот потребно двоструко више новца од статистичких показатеља.

Забринути због поскупљења намирница и предстојећих празника у децембру очекују удар на кућни буџет.

Садржај потрошачке корпе чине: млеко, јогурт, хлеб, јаја, брашно, шећер, со, уље, који коштају око 650 динара.

Поред набавке основних животних намирница, просечна четворочлана породица месечно треба да урачуна и додатни новац, за месо, поврће, воће, кафу, средства за хигијену, као и трошкове који прате намирење комуналних услуга.

Сезона слава у јесењем и зимском периоду, као предстојећи новогодишњи и божићни празници у ово доба године представљају додатни удар на кућни буџет.

Тиме и износ потрошачке корпе превазилази статистику. Потребно је много сналажљивости да би се уклопила рачуница са животним потребама, кажу Крагујевчани.

На крагујевачким пијацама цене сезонског воћа и поврћа неретко превазилазе цене у маркетима, односно за килограм банана или поморанџи треба издвојити до 150 динара.

Време поста такође уноси и измењен ценовник у кућном буџету. Ипак, у рибарницама забележена је већа потражња.

Новогодишњим и божићним празницима, трговци се највише радују. Без обзира на статистику, традиција свечаних трпеза у Србији се не напушта, па се и овог децембра очекује добар промет у трговинама.

Према најновијим подацима, просечно домаћинство у Србији располаже са око 60 хиљада динара. Наши суграђани сматрају да је за пристојан живот потребно бар још толико.

Без обзира на приметна поскупљења намирница, захваљујући довитљивости крагујевачких домаћица, право је чудо да се до краја месеца стиже са обезбеђеном потрошачком корпом.

Постигнутом уштедом остане нешто новца и за гардеробу и поклоне.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *