Радници на отвореном угрожени због високих тепмература

Изузетно високе температуре ових дана стварају проблеме радницима који раде на отвореном.

Најугроженији су путари, зидари, берачи воћа и поврћа, таксисти, радници у трафици.

Обављање послова на отвореном треба прилагодити условима високих темература.

Препорука лекара и метеоролога је да спас од врућине, у најтоплијем делу дана, ако могу потраже у хладовини.

Препорука ресорног министарства је да послодавци организују рад на отвореном тако да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време спољних температура изнад 36 степени, „а нарочито од 11 до 16 часова, уколико то дозвољава провес рада“.

Поред грађана који раде на градилиштима, није лако ни таксистима који по највећој врућини морају да возе или продавцима у трафици.

И лекари апелују на послодавце да радно време на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника, посебно оних који су дуже време изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и веће могућности повређивања радника.

Препорука је да без флашице воде коју треба учестало пити у мањим гутљајима, радници не полазе на посао, као и заштите за главу, у виду шешира или качкета.

Одећа треба да буде комотнија и од природних материјала.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на веома топло време у већини места са највишом дневном температуром од 35 до 39 степени.

У упозорењу, које је на снази до недеље, 1. августа, наводи се да се тог дана очекује постепен пад температуре.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *