Нови пакет помоћи државе за туристичко угоститељски сектор и аутопревознике

Угоститељство и туризам су услед пандемије корона вируса претрпели тежак финансијски ударац.

Због затварања угоститељских објеката, у складу са противепидемијским мерама, традиционалне прославе нису организоване, а многи угоститељи били су приморани да потпуно обуставе рад и отпусте раднике.

Због тешке ситуације у овој области, Влада Републике Србије је обезбедила финансијску подршку и на тај начин сачувала пословне активности у овом сектору.

Нови пакет помоћи за угоститеље, туристичке раднике и превознике очекује се почетком августа.

Један од крагујевачких хотелијера Милија Поповић наводи да је услед пандемије корона вируса уз огромне напоре успео да сачува сва радна места.

Иако су пословне активности биле испод очекиваног нива, отпуштања радника није било. Помоћ државе је од великог значаја.

Половина минималца запосленима у сектору туризма и угоститељства исплаћена је у марту, априлу и мају.

Хотелијери, угостититељи и туристички радници током јула добили су минимални лични доходак, како би се на најбољи начин ублажиле несагледиве финасијске последице које је услед пандемије корона вируса претрпео овај сектор.

Још један минималац запосленима у овој области биће исплаћен у августу.

У Регионалној привредној комори Крагујевац наводе да је држава мислила и на превознике.

Сектор угоститељста и туризма који је претрпео највећу економску штету услед пандемије корона вируса се лагано опоравља од финасијских губитака.

Ове године остварен је приход од 500 милиона евра у туризму, а број туриста је у порасту за 40 одсто у односу на прошлу годину. То је, међутим, знатно мање у поређењу са 2019.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *