Раније цветају корови и траве који подстичу јаке алергијске симптоме

У ваздуху на територији Крагујевца забележено је присуство више од 12 врста полена дрвећа, показују параметри мониторинга Агенције за заштиту животне средине.

Поред ранијег цветања алергених врста дрвећа, а услед веома благе зиме, раније цветају корови  и траве који подстичу јаке алергијске симптоме.

Изузетно високе концентрације полена у ваздуху доводе до појачаних симптома алергије код људи. Подаци мониторинга Агенције за заштиту животне средине показују да је у Крагујевцу тренутно у високим концентрацијама утврђено око 12 врста полена дрвећа од чега је најјачи полен дрвета брезе.

Након брезе, по јачини полена су орах, платан и четинари.

Сви заједно у унакрсним реакцијама утицали су да се на алергијске симптоме жали велики број људи.

Највише концентрације полена у ваздуху су у јутарњим и вечерњим сатима, па је особама које су склоне алергијама препоручено да уз саветовање са изабраним лекаром превентивно почну са коришћењем антихистаминика.

Након боравка у природи обавезно је детаљно прање руку и умивање, као и скидање гардеробе која је била у додиру са поленом.

Веома је битно обратити пажњу и на убоде инсеката и крпеља који могу изазвати бурне алергијске реакције.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *