У Крагујевцу почела бесплатна вакцинација студената ХПВ вакцином

У студентским поликлиникама почела је вакцинација студената млађих од 26 година против ХПВ вируса.

За студенте крагујевачког Универзитета вакцинација се обавља на Одељењу за здравствену заштиту студената у Здравственој амбуланти број 5 у Ердоглији.

Бесплатне вакцине обезбеђене су за 2.000 студената из целе Србије.

Поред деце од 9 до 19 година, бесплатну ХПВ вакцину могу примити и студенти широм Србије.

За студенте крагујевачког Универзитета вакцинација се обавља у Здравственој амбуланти број 5 у Ердоглији, сваког дана, без заказивања.

Вакцина против Хуманог папилома вируса, прима се у три дозе – друга доза два месеца после прве, а трећа шест месеци након започете вакцинације.

Потребно је да студент нема навршених 26 година у тренутку када прима прву дозу.

Лекари поручују да ризика нема, а бесплатна вакцина за студенте биће доступна до 1. Септембра ове године. ХПВ вакцина је проглашена од стране Светске здравствене организације за најбезбеднију вакцину икада направљену.

Уколико се прими пре ступања у сексуалне односе, ова вакцина штити и дечаке и девојчице од девет различитих ХПВ вируса, готово стопроцентно. 

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “У Крагујевцу почела бесплатна вакцинација студената ХПВ вакцином”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *