Расписани избори за Савете грађана месних заједница

Председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, расписао је изборе за Савете грађана месних заједница за недељу 3. октобар, од 7 до 20 сати.

Избори за Савете месних заједница представљају најшири облик демократије и могућност да се грађани у месним заједницама кандидују, буду на располагању својим комшијама, да доносе финансијске планове и предложе решења комуналних и инфраструктурних проблема на простору месне заједнице за коју се кандидују.

Ови избори, помажу нама, градској власти у Скупштини града Крагујевца поручио је председник Петрашиновић, да на најквалитетнији могући начин решавамо проблеме грађана на подручју месних заједница.

Изборне радње почињу наредног дана, од дана расписивања избора за Савете месних заједница а своје кандидатуре грађани по процедури могу да предају 15 дана пре одржавања избора, а то је 17. септембар.

Комисија за избор Савета грађана месних заједница формираће бирачке одборе већ у току наредне недеље, након чега ће одбори упутити позив свим грађанима да узму учешће на овим изборима.

Потребан број потписа за сваког кандидата је један посто од укупно уписаних бирача у бирачки списак на територији месне заједнице.

Грађани своје потписе подршке могу дати за већи број кандидата, односно за онолико кандидата колико се бира у тој месној заједници.

Тај број може бити исти или мањи али не већи.

Број чланова Савета месних заједница је подељен тако да оне месне заједнице које имају 2000 бирача бирају три члана, месне заједнице од 2001 до 6000 бирача бирају пет, а месне заједнице које имају преко 6000 бирача бирају седам чланова Савета месних заједница.

Савет има могућност да ангажује стручно лице које ће помагати у њиховом раду, да образује и друге органе у саставу месну заједнице који ће им помагати у доношењу одлука и реализацији онога што је предвиђено Статутом месне заједнице и Пословником о раду Савета грађана месних заједница.

Председник Скупштине града Крагујевца позвао је све грађане да учествују на изборима и у што већем броју изађу на изборе који ће се одржати у недељу 3. октобра 2021. године.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *