Расправа о изменама Закона о просторном планирању

Јавна расправа о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, после Београда одржана је у Крагујевцу.

Предлог Нацрта Новог закона о коме се говорило требало би да донесе одређене измене у одредбама о грађевинском земљишту, просторном планирању и изградњи.

Организатор јавне расправе је министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Просторно планирање за сваку државу представља јавни интерес земље, навела је државна секретарка Александра Дамњановић.

Грађани Србије су до сада, у кратком року могли да дођу до грађевинских дозвола, али је сада потребно у цео систем увести и Е простор, што се односи на планску документацију која би морала да буде у електронском облику.

У претходне три године, колико је на снази Закон који треба допунити и изменити, јасно је уочено какви се проблеми јављају у пракси. Новим законским решењима систем ове области требало би да буде ефикаснији.

Ресорно Министарство је заједно са Републичким геодетским заводом припремило Нацрт измена закона који је у финалној фази израде.

Поред евиденције у електронском облику, очекује се и да грађани имају бољи увид у изградњу објеката и катастар непокретности.

На питање шта ће доношење новог закона значити за грађане начелник Градске управе за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине Томислав Спасенић наводи да ће Нацрт новог закон и његово доношење знатно олакшати посао грађанима.

Многе општине и градови у Србији имале су проблема у спровођењу закона који је на снази претходне три године.

Много проблема је уочено око издавања дозвола за локацијске услове, а самим тим није направљен амбијент за легалну градњу.

Јавном расправом отворен је низ нових питања и тема, између осталог и озакоњењу објеката.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

One thought on “Расправа о изменама Закона о просторном планирању”

  1. Ni jedna reč o tome da se gasi INŽENJERSKA KOMORA i da će struka biti zadnja rupa na svirali. Važno je d asu se pravnici pokrili papirima a kada se sruši most ili zgrada, onda niko neće biti kriv jer svi imaju neke papire.
    Inače, Aleksandra Damnjanović je kreatorka svih prethodnih zakona o planiranju i izgradnji gde se ne zna koji je gori a koji lošiji. Da ima zakona i države, bilo bi joj zabranjeno i razglednice da piše…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *