Раст спољно-трговинске размене и поред кризе због пандемије

Укупна спољно-трговинска размена привреде Шумадијског и Поморавског округа у периоду од јануара до марта износила је више од 645,2 милиона евра, уз остварен извоз у вредности од 360,1 милион евра.

У Крагујевцу је у овом периоду забележено повећање извоза од 11 одсто.

Упркос отежаним условима пословања са којима се суочила српска привреда у марту због пандемије Корона вируса, привреда Шумадијског и Поморавског управног округа остварила је раст извоза у прва три месеца ове године од 6,2 одсто у односу на исти период претходне године.

По речима Предрага Лучића, директора Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског округа, остварен је спољно-трговински суфицит који је за 11,6 одсто већи у односу на исти период прошле године.

Лучић очекује и даљи раст у 2020.

Раст спољно-трговинске размене резултат је процеса наставка производње кључних извозника региона и почетка производње трамваја у погонима Сименса.

Главни извозни производи су путнички аутомобили, сетови проводника и каблова, цеви и црева од пластичних маса, намештај и делови, шинска возила и опрема, делови и прибор за моторна возила.

У Крагујевцу је, од почетка године, забележено повећање извоза од 11 одсто.

У прва три месеца ове године извозило се у 104 земље света од којих највише у Италију, Словачку, Немачку, Чешку, Пољску, Босну и Херцеговину и Румунију, са којима је и остварен највећи спољнотрговнински суфицит.

Извештава новинар РТК Иван Јанићијевић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Раст спољно-трговинске размене и поред кризе због пандемије”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *