„Реци не раду на црно“ – појачан инспекцијски надзор

У претходној години у Србији је извршено 38 одсто више инспекцијских надзора у односу на 2017, при чему је утврђено да је број радника који раде „на црно“ мањи за 17 процената, изјавио је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је представљајући резултате пројекта „Реци не раду на црно“ рекао да је повећана свест радника да треба да раде у складу са законом и да пријаве послодавце који то не чине.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће у овој години своје активности усмерити на унапређење положаја инспектора, како би се побољшала њихова ефикасност.

Покренули смо пројекат креирања електронске управе који је тренутно у фази имплементације.

Када се све инспекције на тај начин буду повезале, очекујем и да ће рад инспектора бити бољи“, навео је Ђорђевић.
Министар за рад је нагласио да су, због сиве економије, сви грађани на губитку, а не само држава.

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад тврди да сива економија спречава економски развој државе.

Вршилац дужности директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић казао је да је од 10. марта прошле године када је отворена бесплатна телефонска линија, тој институцији стигло 3.824 пријава.

Према његовим речима, у Србији је у прошлој години спроведено више од 9.200 надзора, а на раду на црно затечено је око 4.750 радника.

Послодавци су, како је рекао, после надзора са око 2.750 таквих радника засновали радни однос на неодређено време.

У 2018. години највећи број контрола извршен је у грађевини јер, како је наглашено, у тој области има и највише пропуста.

Најављено је и да је у плану да 2020. године буду усвојене измене и допуне Закона о раду са циљем да се унапреди пословање и положај радника у Србији.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *