Регистар административних поступака

Привредници у Србији суочавају се са бројним препрекама које често нису видљиве или јасне.

Добијање неке дозволе може да траје дуго и да буде компликовано због недостатка информација шта је све потребно урадити и коју документацију прикупити како би се дозвола добила.

Регистар административних поступака нуди информације о свим поступцима где заинтересовани могу преко интернета, у пар кликова, да пронађу оно што им је потребно.

Информацијео потребној документацији, износима које је потребно уплатити и на који текући рачун, како и где могу предати захтев – све је доступно на једном месту.

Шетње од шалтера до шалтера, један, други, трећи папир.

Тешко да постоји грађанин или привредник који није био у таквој ситуацији.

Сада ће све информације бити на једном месту, а све преко портала Регистра административних поступака, објашњава Нинослав Кекић из Републичког секретаријата за јавне политике.

Желимо да пореском обвезнику, односно привреднику Републике Србије, учинимо све информације о његовим правима, његовим обавезама лако доступним, да на један до три клика он добије све информације, да не проводи време пред шалтерима, да не иде да се информише на одређеним шалтерима, да не мора да окрене неколико бројева телефона да би добио одређену информацију него једноставно отишао је на Портал, укуцао је неколико слова, уколико бира по кључној речи и самим тим је дошао до онога што му је потребно, наводи Кекић.

Од 2.600 поступака укупно, сада је доступно око 1.600, док ће преостали бити доступни у фазама.

Привредници од нове услуге имају своја очекивања.

Оно што ја евентуално очекујем од овог Портала је и, поред те транспарентности, и та нека обавеза да одређену ствар добијем у одређеном року. Да се не дешава да нам кажу то ће трајати два месеца или дођите тад па дођемо и није готово итд. Дакле, ја замишљам да ћемо моћи да поднесемо захтев за одређену потврду или папир и да ћемо добити и неку гаранцију у ком року нам стиже одређени папир. То је јако важно јер смо и ми врло често ограничени роковима када аплицирамо за разне ствари за шта нам те потврде у ствари и требају, и битна нам је та брзина односно уштеда времена, каже привредница Марија Иванковић Јуришић.

Кекић позива привреднике и грађане да их контактирају уколико примете да на Порталу нема неких података и шта је то што недостаје.

Тежићемо да и у року од 24 часа, иако су рокови три дана, да пружимо одговор да ли се тај поступак очекује у наредном месецу или тај поступак једноставно је пропустио орган који је задужен за тај поступак да попише и да у неком што краћем року да га учини доступним и да те информације буду тачне. Никако немојте одустајати од тога да дате предлог како би можда било лакше да се претражују одређене ствари, како би можда било једноставније да се објасне одређене ствари за одређени поступак јер ово је наш заједнички задатак, ово је Портал за привреднике као кориснике и у будућности за грађане као кориснике а јавној управи је циљ да буде у служби својих грађана, додаје Кекић.

Покретање портала Регистра административних поступака, само је један од резултата реформе јавне управе, која се у Србији спроводи уз континуирану подршку Европске уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *