У плану чишћење и рестаурација споменика у Спомен парку

Ове године се обележава осам деценија од страдања Крагујевчана у Шумарицама, а јубиларна прослава биће у знаку бројних програма и манифестација.

Очекује се велики број гостију током Октобарских свечаности, а како би комплекс у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ био што боље уређен, потребно је урадити низ послова који се односе на конзерваторско чишћење споменика и хумки.

Конзерваторски радови на Споменику стрљаним ђацима и професорима изведени су пре три године.

Иако је прошло мало времена, потребно је обавити још једно детаљно чишћење, јер се на једном делу овог споменика уочавају црне мрље.

У претходном периоду завршена је санација хумки на потезу у Шумарицама од споменика Нади Наумовић до споменика Стрељаним ђацима и професорима, а у овом делу комплекса потребно је још уредити пешачке стазе, наводе у Спомен-парку.

Град Крагујевац годишње издваја више од 3,5 милиона динара за текуће одржавање меморијалног комплекса у Шумарицама.

У плану је рестаурација и конзервирање две хумке на потезу Десанкин венац.

У плану су бројни послови на уређењу Српског војничког гробља у Шумарицама.

Око споменика који је међу Крагујевчанима познат као „лав“ биће постављена нова расвета и информативне табле.

Иначе, ове године када се обележава велики јубилеј, осам деценија од страдања Крагујевчана у Шумарицама, планирани су бројни програми.

Поред Великог школског часа, Салона антиратне карикатуре, конкурса за ликовне и литерарне радове „Доста су свету једне Шумарице“ и Бдења, биће организоване изложбе, научни скупови, пројекције филмова, као и изложба Музеја одбране Москве.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *