Реконструкција скупштинске сале, позоришта, долазак филмске компаније…

Обележавање два најзначајнија догађаја у Шумадији која су променила ток националне историје, својеврсна су прилика да се чују нове идеје и најаве нови пројекти.

У Крагујевцу би ускоро требало да се реновира Скупштинска сала, Театар, а преговори се воде и са једном филмском компанијом.

Висок ниво политичке културе, поштовање у међусобном опхођењу међу одборницима и начин рада локалног парламента, како каже његов први човек у два мандата, Мирослав Петрашиновић, могу само да послуже као пример другим градовима.

Председник Скупштине града каже да томе доприноси и свест локланих политичара да Крагујевац има најстарију парламентарну традицију и у земљи. Политички живот у граду се наставља са новим идејама.

Град Крагујевац је место где се све више концентришу погони страних фирми и исказује суфицит у спољно-трговинској размени и поред пандемије корона вируса.

Извоз аутомобила, лаког пешадијског наоружања, намештаја и шинских возила предводи привреду.

У наредном периоду у плану је развој нових привредних зона, уређење површине од 200 хектара у Корман пољу, изградња инфраструктуре у северном делу града и развој подручја од Мајнд парка до аутопута.

Сретење је и слава и дан Књажевско српског театра. Попут времена када је кнез Милош почео да инвестира у културу, сада се прижељкује његова реконструкција.

На Сретење, ново је било и откривање неисцрпне слојевите личности кнеза Милоша у драмском приказу “Завештање”.

Старе градске приче које су се вртеле око двора у будућности се већ виде на сцени.

Окосницу драме чини зачетак дипломатије на Милошев начин. Подтекст ослоњен на љубавне интриге, пикантерије око двора, претећу чувену крушку.

За разлику од Сретења 1835. када се у Крагујевцу окупио до тада невиђени број посетилаца за варошицу, ове године корона врус је ограничио број гостију, а и они који су присуствовали Сретењској академији били су са маскама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *