Реновирање крагујевачког Клиничког центра

Крагујевачки Клинички центар спреман је за капиталну инвестицију, која ће проблем хоспитализације пацијената и пружања услуга терцијарног нивоа здравствене заштите решити за наредних двадесет година.

Пројектна документација је спремна и очекује се реализација кредита Европске инвестиционе банке за реконструкцију 3 Клиничка центра у Србији.

Влада Републике Србије из кредита је за Крагујевац планирала 29 милиона евра за изградњу новог блока од 19 хиљада квадрата.

Потом ће Министарство определити близу 14 милиона евра за набавку опреме, изјавио је директор Клиничког центра Предраг Саздановић за Телевизију Крагујевац.

Пројекат Клинички центри, чија је укупна вредност процењена на више 400 милиона евра, ЕИБ финансира са 200 милиона евра, а остатак дају Влада Србије, Европска комисија – ЦАРДС програм, Светска банка и билатерални донатор.

Крагујевац се реализацији кредита и почетку реконструкције нада до јесени.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је недавно потписивање уговора за реконструкцију Клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Тиме се уједно наставља национални план за реконструкцију сва четри Клиничка центра. Једни који је за сада реконструисан је Клинички центар у Нишу.

Преостале три здравствене Установе очекују радове под својим кровом.

Крагујевачки Клинички центар збрињава пацијенте са подручја централне Србије на коме гравитира два милиона људи. Чини га 15 клиника, 7 центара, 15 медицинских и немедицинских служби.

Са близу 1300 постеља за хоспитализацију и око 2200 запослених у згради која прима пацијенте скоро пет деценија одавно је испунио и премашио и просторне и капацитете за опрему и рад медицинског особља.

За пацијенте који се лече у Клиничком центру то ће значити пружање здравствених услуга у далеко бољим условима.

У крагујевачком Клиничком центру поред здравствених осигруаника са територије Шумадијског округа и подручја Новог Пазара лече се и грађани Крагујевца, па су свакодневне гужве у амбулантама слике које скоро двадесет година не напуштају овдашњу најважнију здравствену Установу.

Последњих година за 40 одсто је повећан број прегледа у Клиничком центру на шта указују подаци Републичког Фонда за Здравствено Осигурање.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *