Ригорозне контроле животних намирница

Ветеринарски инспектори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде планирају појачан надзор над прометом хране животињског порекла у време наступајућих празника.

Контроле безбедности и квалитета хране у промету спроводе се континуирано. Контролишу се сви продавци који стављају храну животињског порекла у промет у свим продајним местима, продавницама, пијацама, угоститељским објектима и киосцима брзе хране.

Најфреквентије су зелене пијаце, а према речима надлежних у Градским тржницама сви производи који се продају на крагујевачким пијацама су потпуно исправни што доказују и резултати контроле.

Планом и програмом пословања Градских тржница утврђена је редовна контрола исправности млека и млечних производа који се продају у Млечном павиљону, јаја, свежег пилећег меса, сухомеснатих производа, воћа, поврћа и меда.

Контрола намирница обавља се у сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевац, уз финансијску подршку локалне самоуправе.

У предходних месец дана испитан је 51 узорак млечних производа, 19 узорака јаја, 11 узорака меса и сухомеснатих производа и 22 узорка воћа и поврћа.

На основу хемијских и микробиолошких анализа, већина намирница је била потпуно исправна, а они произвођачи који су продавали производе који нису одговарали лабораторијским параметрима удаљени су из продаје.

Најосетљивије намирнице су млеко и месо, па се често контролише њихова исправност.

Инспекцијске службе спроводе ригорозну контролу, а осим продајног места и узимање узорака у млечном павиљону контролише се и начин производње млечних производа, који треба да буде у складу са важећим стандардима.

Крагујевчани који свакодневно пазаре животне намирнице у већини случајева не гледају декларације на производима које купују.

Ипак, има и оних који су обазриви, посебно кад купују намирнице које су врло осетљиве, а то су свеже месо и млечне прерађевине.

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства препоручује потрошачима да храну животињског порекла купују искључиво на местима која су под надзором ветеринарске инспекције.

Притом, апелује да грађани обрате посебну пажњу на означавање и декларисање хране у промету, као и да не купују храну животињског порекла на нерегистрованим местима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *