Рођена прва беба, зачета вантелесном оплодњом у крагујевачком КЦ

Прва беба, зачета вантелесном оплодњом у крагујевачком Клиничком центру, рођена је јуче.

Мајка и девојчица од 3кг и 50 гр осећају се одлично, потврдио је за Телевизију Крагујевац директор Клиничког центра др Предраг Саздановић и додао да се наредних месеци очекује долазак на свет још седам беба, две појединачне, пар близанаца и чак једне тројке.

Центар за вантелесну оплодњу у Клиничком центру Крагујевац опслужује пацијенте са подручја целе централне Србије и до краја године очекује се да се оствари медицински процес код сто парова.

Центар за вантелесну оплодњу у крагујевачком Клиничком центру је шести отворен у земљи.

На овом месту, о трошку државе, од прошлог марта до новембра, рађени су пробни циклуси биолошки потпомогнуте оплодње, код парова који су прошли тромесечну медицинску припрему. Остварено је пет трудноћа.

Прва беба рођена 20. фебруара, из крагујевачке епрувете, отворила је ново поглавље шумадијског здравства.

Нови циклус у Центру за вантелесну оплодњу почиње од марта.

У циљу подстицања наталитета у Србији, држава финансира три покушаја вантелесне оплодње. Град Крагујевац плаћа чак и четврти покушај.

До сада, у Клиничком центру, није било парова који покушавају четврти пут да постану родитељи.

Критеријуми и медицинска процедурa су једноставни. Припреме спроводе два биолога, три гинеколога, уролог по потреби и 14 техничара. Све се обавља у Центру који је опремљен најсавременијим лабораторијама, апаратима и инкубаторима.

У крагујевачки Центар за вантелесну оплодњу највише је уложено из фондације „Драгица Николић“ – око 80 милиона динара.

Министарство здравља уложило је 45 милиона динара, а бројни донатори, привредници Шумадије су помогли куповином опреме. Дограђен је блок од 350 квадрата.

Стручну помоћ пружио је тим са Гинеколошко акушерске клинике из Београда.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *