Родна равноправност на свим нивоима одлучивања

Женска парламентарна мрежа Народне Скупштине Србије, постигла је значајне резултате на оснаживању и укључивању жена у друштвени и политички живот…

Недавно основана Женска одборничка мрежа Скупштине града Крагујевца, поред споменутих, има за циљ афирмацију родне равноправности на свим нивоима одлучивања и економско оснаживање жена…

Данашњој свечаној седници присуствовала је Марија Обрадовић, прва координаторка мреже, народна посланица, а допринос развоју Женске одборничке мреже даће и локална самоуправа на челу са градоначеником Радомиром Николићем.

Почетком новембра формирана је Женска одборничка мрежа Скупштине града Крагујевца, као подстицај женама за већим учешћем у политичком и јавном животу, афирмацији родне равноправности на свим нивоима одлучивања, економском оснаживању.

Од 29 жена одборница градског парламента, 28 су чланице мреже. Сарадња са Женском парламентарном мрежом, важан је корак, јер жене једино заједно могу да дигну глас за боље законске оквире.

Женска парламентарна мрежа за шест година рада има иза себе доста успеха.

Заступљеност жена у Народној скупштини је 30 посто, у градском парламенту их је 29, или 33 посто. Давне 91. године у народном парламенту било је свега 11 посланица, сада их има 91.

Зато су се сложиле у оцени да морају да буду јединствене и да би поред различитих политичких опредељења, требало да се залажу за исте циљеве.

Пред чланицама мреже је доношење Закона о родној равноправности, који би требало да се ускоро нађе у Скупштинској процедури.

Активност чланица Женске парламентарне и одборничке мреже подржали су градоначелник Крагујевца Радомир Николић и председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић.

Сматрајући их за стубове друштва и породице, ови мушкарци на челу Града Крагујевца обећали су пуну подршку својим колегиницама у циљу побољшања, пре свега, њиховог положаја у друштву.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *