Да ли се примењује правилник за трговце?

Иако је Закон о примени правилника за трговце на снази од 2011. године, пракса је показала да није примењиван.

Законодавац је правилником желео да обавеже трговце да прецизно евидентирају наплаћују ли камату, висину учешћа или попуст, ако продају робу на рате.

Ако се трговци оглуше о ову одлуку и примену прописа предвиђена је мандатна казна од 800.000 динара.

У свакодневној куповини грађани се углавном одлучују да купљену робу плаћају готовински. Иако многе трговине имају понуду на одложено плаћање потрошачи избегавају такав вид куповине.

Сигурније је кажу, да потроше онолико новца колико тренутно имају у новчанику, јер је одложено плаћање према речима потрошача најбољи мамац да пазаре и оне артикле које иначе не би купили.

Крај календарске године везан је за интензивнију куповину јер већина грађана слави, а крајем децембра почиње и потрошачка грозница када се припремају новогодишњи и божићни празници.

Трговци трљају руке због великих дневних пазара, а не изостаје и куповина на одложено плаћање. Ипак у већини тргoвинских ланаца роба се купује углавном за готовину, а трговци не наплаћују камате на робу која се пазари на одложено плаћање.

У Организацији потрошача Крагујевца, наводе на нема новина када је реч о правилнику за трговце, јер се он одавно примењује, али код куповине производа са већом ценом.

То се углавном односи на намештај, белу технику, грађевински материјал.

Пракса је показала да доношење закона или примена правилника у било којој области углавном тешко заживи и да је потребно одређено време за прилагођавање на нове прописе.

У овом случају трговци се боје санкција које подразумевају високе новчане казне док купци желе да што пре обаве куповину и избегну дуге редове на каси.

О својим правима углавном нису информисани и врло често и не прочитају законе и правилнике који се односе на трговину.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *