Ромски културни моментум – поглед у будућност

Панел дискусија “Ромски културни моментум – поглед у будућност“, у Малом ликовном салону је завршна менифестација којом је у Крагујевцу обележен 8. април – Светски дан Рома.

Теме предавања биле су реконструкција историјског наслеђа Рома, али и како развити културно стваралаштво Рома у Крагујевцу.

Град Крагујевац, у партнерству са Образовно-културном заједницом Рома “Романипен“, је ове године, поводом Светског дана Рома, спровео низ активности. Панел дискусију “Ромски културни моментум – поглед у будућност“ отворио је академски сликар, др Зоран Таировић који је радио на културној стратегији Рома.

Његово предавање односило се на реконструкцију историјског наслеђа Рома са једне и европског система културне вредности са друге стране.

На панел дискусији говорило се и о томе на који начин развити културно стваралштво Рома у Крагујевцу што је, кроз нову стратегију дато, кроз активности.

У плану је да се, ове године, отвори и Ромски културни центар.

Учесници у дискусији били су и представници Ромактед програма који је активан у Крагујевцу још од 2018. године и изузетно је значајан за целокупну инклузију ромске заједнице.

Ромактед програм има за циљ побољшање интеграције ромске популације у локалним заједницама, као и пружање јавних услуга, унапређујући на тај начин демократско учешће и оснаживање локалних ромских заједница.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.