Одлука о намени зграде суда након решавања имовинских односа

Најављена реконструкција Трга војводе Радомира Путника отвара питање намене зграде суда која је, после пресељења правосудних органа у Палату правде, остала празна.

Одлуку о томе град Крагујевац донеће након преузимања власништва над објектом који по својим карактеристикама спада у групу најзначајнијих јавних грађевина прве половине 20. века у Србији.

Зграда окружног суда и начелства једна је од најрепрезентативнијих грађевина у Крагујевцу.

Саграђена је почетком 20.века према пројекту Николе Несторовића, најпознатијег српског градитеља из тог периода.

Била је седиште штаба Врховне команде српске војске током Првог светског рата и место премијерног извођења композиције „Марш на Дрину“.

У новијој историји била је адреса неколико правосудних органа, а након њиховог пресељења у Палату правде остаје отворена за нове станаре.

Ко ће бити корисници овог простора одлучиће локална самоуправа, након преузимања власништва над објектом.

Ово здање је у прошлости више пута обнављано, а најобимнија реконструкција је урађена крајем шездесетих година прошлог века, када је објекат добио изглед сличан данашњем.

За санацију фасаде зграде суда, која представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја, град Крагујевац је у буџету за ову годину планирао 30 милиона динара.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *