Сајам организација цивилног друштва

Представници 30-ак удружења грађана из Крагујевца учествовали су на Сајму организација цивилног друштва, који је данас одржан у Пешачкој зони.

Ова сајамска манифестација окупила је сва заинтерсована крагујевачка удружења грађана различитог профила, која су имала могућност да своје активности представе грађанима, али и да се повезују и размењују искуства из различитих облика деловања.

Сајам је био и прилика за промоцију грађанског активизма.

Према подацима Агенције за привредне регистре у Крагујевцу постоји око 600 организација цивилног друштва. Међутим, од активних тек 50-ак, на Сајму се представило 30 удружења грађана.

Организације су имале јединствену прилику да своје програме, пројекте планове и активности представе грађанима, представницима локалне самоуправе и потенцијалним донаторима и покушају да се повежу са колегама из цивилног сектора, како би обезбедили већи утицај у заједници и већу партиципацију Крагујевчана у својим активностима.

Локална самоуправа има одличну сарадњу са организацијама цивилног друштва у Крагујевцу, рекао је на отварању сајма Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање и подсетио да град конкретну подршку удружењима грађана пружа кроз суфинансирање програма и пројеката која различита удружења спроводе.

Сајам је окупио организације које се баве хуманитарним радом, заштитом права особа са инвалидитетом и Рома, удружења за очување животне средине.

Волонтери Црвеног крста извели су показну вежбу пружања прве помоћи.

Организатори ове сајамске манифестације, која је најава за Међународну недељу цивилног друштва, су удружења Интерактив и Свич и Канцеларија за млaде.

Тема овогодшиње Међународне недеље цивилног друштва, која се од 8. до 12. априла одржава у Београду je “Моћ заједништва“.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *