Шанса за нормалан живот повратницима са затворских казни

Хуманитарна организација Хелп расписала је конкурс намењен повратницима са одслужења затворских казни, који уколико конкуришу могу да остваре право на грант за започињање сопственог посла.

Донација се састоји у опреми вредној две хиљаде и 400 евра која после две године остаје кориснику у трајном власништву. Једина обавеза коју корисници гранта имају је да региструју делатност.

Хуманитарна организација Хелп прошле године је кроз 15 грантова помогла повратницима са одслужења затворских казни да започну свој посао, социјализују се и уклопе у локалну средину.

Шансу за нови почетак препознали су и искористили сада већ познати Крагујевчани који су отворили пекару, али било је и бивших осуђеника који су грантове искористили да започну посао у услужним делатностима, попут фризерских услуга и узгајања поврћа у пластеницима.

Успели су да опстану и после годину дана сви раде. Њихов пример сада могу да следе и остали.

Пакет нових грантова је спреман. Конкурс је у току. Пријаве и формулари се прузимају са сајта хуманитарне организације Хелп.

Град Крагујевац је подржао социјализацију повратника, већ је била додељена једнократна новчана помоћ намењена обезбеђивању личних докумената повратника.

Остале институције, попут Националне службе за запошљавање пружале су подршку у обуци за посао.

Хуманитарна организација Хелп у претходном периоду помогла је грантовима да 900 бивших осуђеника из Шумадијског округа започне нови живот, нови посао.

Искуство и пракса су показали да су се повратници који су се определили за услужне делатности одржали на тржишту.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *