Сарадња Србије и Швајцарске – Крагујевац један од приоритета

Швајцарска ће у наредне четри године у Србији уложити 95 милиона евра, кроз разне пројекте који су део нове Швајцарске Стратегије сарадње са Републиком Србијом, за период од 2018. до 2021. године.

Стратешка подршка је у великом степену усмерена на развој локалних самоуправа, међу којима се град Крагујевац издваја као један од приоритета.

Нови четворогодишњи план, иначе је усклађен са важећим законодавним и стратешким документима Републике Србије, као и са Агендом и Циљевима одрживог развоја 2030. године, изјавила је за Телевизију Крагујевац Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Републици Србији.

Нова Стратегија за период од 2018. до 2021. године и даље потврђује досадашњу билатералну сарадњу и подршку Швајцарске институцијама у Србији на локалном, националном нивоу, приватном сектору, организацијама цивилног друштва, финансијским институцијама и младима.

Општи циљ Стратегије је пружање подршке реформским процесима Србији на њеном путу ка Европској Унији, кроз јачање демократских, и ефикасних јавних институција, као и економског развоја, истакла је у изјави за телевизију Крагујевац Урсула Лојбли директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу са нашом земљом и додала да је опредељених 95 милиона динара за 10 одсто више у односу на претходне четри године.

Швајцарска је један од четри највећих билатералних донатора у Републици Србији.

Захваљујући Швајцарској у Крагујевцу је протеклих година реализован низ значајних програма.

Помогли су рад: бизнис иновационог центра, старт ап програмима за почетак посла, раду икт кластера, руралном и регионалном развоју Шумадије и Поморавља, систему за пречићавање отпадних вода.

У плану Швајцарске Крагујевац је један од приоритета.

Швајцарско – српска билатерална сарадња од 1991. године заснована је на међусобном поверењу, поштовању и разумевању.

Земља раскошне природе, још раскошније економије за многе Крагујевчане, али и наше сународнике један је од најчешћих избора за место под сунцем, па је и један од разлога за реализацију Стратегије управо тај што српска дијаспора у Швајцарској живи у значајном броју.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *