Шарчевић смењује ректора Универзитета у Крагујевцу

Министар просвете, науке и технолошког развоја донео је Решење о разрешењу ректора Универзитета у Крагујевцу. 

Решење је донето 04.06.2018. године. То је потврђено Телевизији Крагујевац у писаном одговору из Министарства просвете.

У наведеним разлозима за разрешење Небојше Арсенијевића, наводе се игнорисане препоруке које није испоштовао Савет Универзитета, који је крајем априла добио рок од 30 дана да разреши актуелног ректора.

Савет је подсећамо: 21. маја једногласно одлучио да не смени Арсенијевића. У Решењу Шарчевића се наводи да није прекршена аутономија Универзитета.

Коментаришући вест, председник Савета Универзитета у Крагујевцу, Синиша Ранђић рекао је за Телевизију Крагујевац да јучерашње решење званично још није стигло из Београда.

У писаном одговору и потврди да је Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић донео Решење о разрешењу Небојше Арсенијевића са функције ректора Универзитета у Крагујевцу 4. јуна, између осталог се истиче је Савет Универзитета у неколико наврата игнорисао препоруке Београда у којима је на основу спроведеног ванредредног инспекцијског надзора утврђено је да је студент Александра Арсенијевић, уписан на докторске академске студије пре него што је завршио основне интегрисане студије и да је наложено Савету Универзитета да поништи јавну исправу Александра Арсенијевића и стечено наставно – научно звање.

Савет Универзитета у Крагујевцу донео је Одлуку да се не поништава јавна исправа. Медицински факултет одбио је да захтев да се покрене поступак пред Етичком комисијом против ректора.

Савету Универзитета крајем априла Министарство је наложило да разреши Небојшу Арсенијевића у року од месец дана.

После тридесетодневног рока, Савет крагујевачког Универзитета доноси једногласно одлуку да подржи ректора и позвао се на уставно право поштовања аутономије Универзитета.

У одговору који је стигао из Министарства просвете Телевизији Крагујевац назначено је да није угрожена аутономија Универзитета која се огледа у организацији рада, правилима студирања, условима уписа, извођењу наставе. За јуче потписано решењ министра Шарчевића чланови Савета су сазнали незванично.

У Решењу министра Шарчевића је наведено да у случају ситуације на крагујевачком Универзитету није прекршен ни Закон о високом образовању и да је Одлука односно Решење донето у Законски прописаним роковима.

Министар Шарчевић је објаснио и да је Савет Универзитета надлежан да изабере вршиоца дужности ректора крагујевачког Универзитета. Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *