Саветовалиште за брак и породицу годишње посети око 500 грађана

Саветовалиште за брак и породицу годишње посети око 500 грађана. Најчешће се обраћају због проблема у породици, чак 46 процената корисника, 38 одсто Крагујевчана Саветовалиште посећује због брачних проблема, а готово четвртина од укупног броја долази због насиља у породици.

Крагујевачко Саветовалиште за брак и породицу, које ове године обележава 32 године рада, прво је у Србији, поред помоћи жртвама насиља, увело и програм рада са починиоцима.

Више од три деценије у крагујевачко Саветовалиште за брак и породицу по савет, помоћ или психотерапију долазе појединици, парови који имају проблеме у функционисању, али и читаве породице. Раде и са жртвама, али и са починиоцима.
Први су у Србији увели рад са починиоцима насиља, а отишли су и корак даље, па учествују у изради нацрта Стандарда када је реч о починиоцима кривичних дела.

У сарадњи са Невладином организацијом Оаза сигурности раде на пружању подршке жртвама и починиоцима, а ефекти који су веч видљиви,биће јавно представљени крајем октобра.

Последњих година у Саветовалишту за брак и породицу долази све већи број младих.

За њих је битно да у раном узрасту науче да препознају насиље, да се едукују и учествују у превентивним програмима.

Саветовалиште за брак и породицу ради већ 32 године, а од 2017. функционише под окриљем Центра за развој услуга социјалне заштите Кнегиња Љубица.

Вишедеценијски рад доказ је да постоји оправданост постојања ове услуге, коју треба даље развијати.

Рад Саветовалишта у складу је са Страегијом развоја социјалне заштите, јер је чврста и функциониална породица оно што желимо да постигнемо, објашљава Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

У Саветовалишту за брак и породицу кажу да учествују и у поступцима медијације.

Међутим, иако медијација постоји у породичном закону, она у пракси још увек није довољно развијена.

Извештава Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *