Саветовање воћара „Гружа 2018. године“ одржано у Равном Гају

Саветовање воћара „Гружа 2018. године“, седмо по реду, одржано је у Равном Гају. Ово стручно саветовање организовала је Гружа Аграр, а учествовало је више од 600 воћара, предавача и стручних сарадника.

Саветовању су први пут присуствовали представници Министарства пољопривреде, а међу гостима из земље и иностранства нашли су се и председник Скупштине града Крагујевца, начелница Шумадијског управног округа, представници Општине Кнић, бројних образовних институција, удружења и организација које се баве воћарством.

Шумадија има велике потенцијале када је реч о воћним засадима, а повољан географски положај, квалитет земљишта и воде, и бројни климатско географски фактори условљавају одличну производњу воћа, па се бројна домаћинства опредељују за ову грану пољопривреде.

„Гружа аграр“, потврђени лидер Шумадије у овој области, седам година организује ово саветовање са циљем унапређења и осавремењавања воћарства.

Спој знања и традиције представља на стотине брижљиво негованих воћњака на подручју Шумадије, а пољопривредници из године у годину остварују све више прихода у овој области.

Саветовању су први пут присуствовали представници Министарства пољопривреде који су указали на значај воћарства у Србији.

Општина Кнић је издвојила 80 посто средстава укупног буџета за развој пољопривреде, а више од 500 пољопривредника добило је постицајна средства за унапређење производње.

Воћари наводе да су оваква саветовања од великог значаја за њих.

Размена информација и искустава из савременог начина воћарске производње обележили су седмогодишњи сусрет воћара и познавалаца воћарства.

Ова пољопривредна грана представља један од најважнијих ресурса пољопривредне производње у нашој земљи, а у њен развој у наредном периоду биће уложена значајна средства Европске уније и Министарства пољопривреде.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.