Седница савета безбедности УН – историјско обраћање председника Србије

Председник Србије Александар Вучић на седници Савета безбедности Уједињених нација рекао је да ће прво говорити о односима Србије према Механизму, а потом о раду тог тела.

– Република Србија је више пута покретала питање служења казни у Србији, али се то није десило још увек. Природно је да Србија жели да њени држављани служе казну у Србији – казао је Вучић.

Он истиче да постоји посебан проблем на територији КиМ, где сада хоће да суде Србима којима су већ судили.

– Та територија је под привременим мандатом УН. Председник механизма је поднео извештај о наводном неиспуњавању правила, зато што нису изручени Петар Јојић и Вјерица Радета – казао је Вучић.

Председник је рекао да Србија озбиљно схвата своју сарадњу са механизмом, и да је Виши суд у Београду донео одлуку да њихово изручење није сагласно са међународним правом.

– Подсећам вас да је Република Србија трибуналу изручила све особе које су биле оптужене, и такође смо дали велики број сведока и опширну документацију. Тринаест случајева је пребачено у БиХ, два Хрватској, само један Србији. На крају желим да вас све подсетим да је Француска на захтев за изручење Хартманове због непоштовања суда одбила да је изручи, зато што то закон не дозвољава. Вашим захтевима да Србија изручи Радету и Јојића ви показујете непоштовање према Србији – казао је председник.

ИЗВОР: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *