Суграђани поклонили саднице приморског бора Спомен-парку

У комплексу Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ посађено је осам садница приморског бора.

Саднице овог зимзеленог стабла Спомен-парку је поклонио Крагујевчанин Божидар Ђурић, у сарадњи са Покретом зелених бреза, како би се оплеменио простор меморијалног комплекса у Шумарицама.

Меморијални комплекс у Шумарицама простире се на површини од око 350 хектара. На стотине листопадних и четинарских стабала, украсног жбуња и шибља посађено је у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“, а ово место је омиљена зелена оаза бројних Крагујевчана и туриста.

Меморијални комплекс су употпунила ново засађена стабла приморског бора, а младице овог зимзеленог дрвећа развијаће се недалеко од цркве Светог Георгија, која се налази у близини Споменика стрељаним ђацима и професорима.

У знак сећања на јубиларних осамдесет година од страдања Крагујевчана у Шумарицама симболично је посађено осам стабала овог дрвета.

У Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ наводе да су захвални савесним суграђанима који размишљају далекосежно, јер ће ова стабла украсити једну од падина Шумарица.

Саднице приморског бора које су засађене у Шумарицама примиће се у новом станишту јер ће их донатори свакодневно обилазити и заливати.

Иначе, приморски бор расте брзо, досеже висину од око 35 метара и има богату крошњу. Иако је медитеранска, ова биљка се одлично прилагодила условима у Србији.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *