Село Лапово у емисији “Шумадијски праг”

Једна од најмањих општина у Србији – Лапово, на својој територији има истоимену варошицу са само једним селом, такође истог назива, препознатљивом по железничком превозу.

Шумадијско равничарско место, на плодној земљи погодно је за развој плантажног воћа.

Друштво пчелара је веома активно, јер у овом крају цвeта багрем.

У емисији “Шумадијски праг”, која је на нашем програму у недељу после Вести у 12, говоримо о животној свакодневици људи који живе у селу Лапово.

Једно од природних добара села Лапово је извор лековите воде Слатина.

Познато је да је недалеко од овог извора пролазио чувени пут Виа милитарис, а извор су користили Римљани.

И Турци који су Србијом харали скоро пет векова познавали су лековита својства Слатине, па су и Османлије узимале изворску воду и лечиле војнике лековитим блатом.

Старији грађани Лапова сећају се времена од пре неколико деценија када су на ово место долазили многи људи да на слатинском извору потраже лек против кожних болести, костобоље, венских обољења.

У овој години обележава се осам деценија од почетка Другог светског рата, а у засеоку Слатина, у селу Лапово, на иницијативу Кола српских сестара подигнут је Споменик страдалим грађанима који су у априлском рату изгубили своје животе.

У овом делу Шумадије земља је плодна, па воће добро успева.

У Лапову ради и познати азил за коње и одбачене и злостављане животиње.

У азилу се налазе и коњи који су учествовали на тркама, касачи и галопери, које љубитељи ових животиња удомљавају.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *