Сигурној кући у Крагујевцу, ове године, јавило се 48 жена

Учесталост насиља у породици евидентно је током пандемије корона вируса.

Од средине марта, када је у Србији проглашено ванредно стање,до данас сигурној кући у Крагујевцу за помоћ се обратило 48 жртава породичног насиља.

У оквиру Центра за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“, функционише и Саветовалиште за брак и породицу, које пружа подршку брачним паровима чији је однос у кризи.

Документ Уједињених нација објављен током првог таласа епидемије корона вируса, показује да је дошло до повећања броја случајева малтретирања жена које током карантина или локдауна не могу да потраже помоћ од специјализоване центара или установе.

Овај податак потврђују и у Сигурној кући у Крагујевцу, којој се од средине марта, када је у Србији проглашено ванредно стање, до данас за помоћ обратило 48 жртава породичног насиља, међу којима је било 20-оро деце.

Током ванредног стања и епидемије корона вируса, Саветовалиште за брак и породицу са већином парова ради онлајн.

Међутим, када је насиље присутно у породици, са странкама се организује састанак у просторијама Саветоавалишта.

Програм рада са починиоцима насиља породици у Саветовалишту је усмерен на промену њихових ставова и понашања, како би се спречило понављање насиља.

За успешно  сузбијање насиља у породици неопходна је сарадња локалне самоуправе, Полицијске управе, Центра за социјални рад,  здравствених и других релевантних установа које могу имати значајну улогу у заштити жртава породичног насиља.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *