Синдикалци поднели кривичну пријаву против руководства ЗЗЗЗР

Све синдикалне организације које делују у Заводу за здравствену заштиту радника Крагујевац поднеле су јуче, 13. јуна Основном јавном тужилаштву кривичну пријаву против руководства због неподношења завршног рачуна за 2015, 2016, 2017. годнину што је довело до поступка принудне ликвидације некадашње Медицине рада, саопштили су синдикални лидери на конференцији за новинаре.

У Заводу за здравствену заштиту радника запослени су затечени информацијом да је процес гашења неминован и отвоено су поставили питање: да ли је могуће да се, како кажу у земљи из које свакодневно одлазе лекари гаси здравствена установа?

Представници Синдиката Слога, Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, Синдиката медицинских сестара и здравствених техничара, Синдикат лекара и фармацеута Србије који делују у Заводу за здравствену заштиту радника Крагујевац истичу да је основни посао директора да створи услове за неометан рад запослених, а да су од пре три дана у овој Установи суочени са страхом од губитка посла.

Постављају питање одговорности због настале ситуације, тврде да Град процес преузимања није извршио до краја јер се, како кажу синдикални лидери испоставило да их нико не препознаје као Здравствену установу. У одбрани Установе сви запослени су сложни и најављују Иницијативу да се обрате градоначелнику, Министарству здравља и министру Лончару.

Руководство је позвало Синдикате да сагледају евентуалне вишкове радника. Од надлежних из Скупштине града чули су да ће их преузети Дом здравља, али запослени се прибојавају да се не понови сценарио из некадашњег Завода за стоматологију медицине рада, када су, како су навели на конференцији, исти надлежни уверавали запослене да неће остати без посла, а испоставило се да неки од запослених из завода за стоматологију медицине рада никада нису прешли у друге стоматолошке ординације.

У Србији никада ниједна здравствена установа није угашена која све време ради са комплетном опремом, кадровима и десетинама хиљада пацијената који свакодневно добијају здравствену заштиту.

Подсећамо, оснивачка права над Заводом за здравствену заштиту радника Крагујевац, Град је преузео 29. јуна 2018. године са намером да задржи установу која ради преко шест деценија.

Сложени и нагомилани проблеми претходног руководства кулминирали су недостатком завршних рачуна, што значи да је ликвидациони поступак који је покренула Агенција за привредне регистре неминован.

Једини начин да опстане Завод за здравствену заштиту радника који је у последњих годину дана обновио ресурсе, опрему, ординације, отворио саветовалиште за вантелесну оплодњу је да се оснује као ново правно лице.

У току поподнева, лидери свих Синдиката доставили су у писменој форми иницијативу градоначелнику, Министарству здравља да се сачува здравствена установа.

Подршку грађана и колега очекују потписивањем петиције испред матичне зграде.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *