Школарине на факултетима крагујевачког универзитета

Сенат Универзитета у Крагујевцу, донео је одлуку, о предлогу висине школарине за школску 2019/2020. годину, на факултетима. Oд 12 високошкослки установа, чак девет је задржало исту цену школарине од прошле године.

Док се на Економском факултету цена смањила, на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу и Факултету педагошких наука у Јагодини школарине су се повећале.

Цене студирања за основне академске студије крећу се од 39 хиљада до 170 хиљада динара.

Док тек свршени средњошколац размишља који је факултет најбољи избор за будућност, високошколске установе већ увелико праве планове за будуће бруцоше.

Међу тим плановима су и школарине, које плаћа самофинансирајући студент.

Цене студирања, за ову академску годину, на неким факултетима Универзитета у Крагујевцу подлегле су променама.

Према речима проф. др Петра Веселиновића, декана Економског факултета, до промене је дошло само на мастер академским студијама и то у виду смањене школарине, док се цена основних и докторских студија није мењала од 2015. године.

Правни факултет у Крагујевцу и Агрономски факултет у Чачку, једни су, од већине који, такође, нису мењали школарину.

Ни на Природно-математичком факултету цена студирања није се мањала скоро деценију. Декан ПМФ-а, Срећко Трифуновић сматра да нема разлога за корекцију цена.

Професор и продекан за наставу Факултета инжењерских наука, Блажа Стојановић, рекао је, да та академсика установа у Крагујевцу пет година није кориговала цене школарина.

За основне и докторске академске студије, цене су ове године нове и веће су за 10 хиљада динара, док је на мастеру виша за пет хиљада.

Коначан суд о износу школарина на факултетима Универзитета у Крагујевцу за нову школску годину даће Министарство пр5освете, науке и технолошког развоја.

Извештава новинарка Марина Голубовић Миленковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.