Школе спремне за друго полугодиште

За ученике основних и средњих школа у Србији сутра почиње друго полугодиште, а настава ће се одвијати по моделу који је примењиван од почетка школске године.

Школе су спремне за повратак на режим из септембра 2020.

Раније најављено организовање државне матуре по новом моделу, по свој прилици биће одложено.

Ученици од првог до четвртог разреда имаће свакодневну наставу у школи, у мањим групама, док ће старији основци наставу похађати наизменично, непосредно и на даљину, такође у мањим групама.

Настава у средњим школама ће се одвијати као и на почетку школске године, у септембру 2020, а то значи да ће средњошколци једну недељу ићи у школу, а потом једну недељу учити на даљину.

Повратак у учионице одговара и ђацима и просветарима, међутим провејава и бојазан да ли ће опет нагло скочити број новозаражених када се отворе образовне установе.

Бојазан да ли ће и трећи пут бити прекинута непосредна настава и преселити се у дигиталне учионице и сада постоји.

Без обзира на епидемиолошку ситуацију, Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставиће да подстиче и опрема школе за рад у дигиталном формату, јер је ситуација из 2020. године показала да је тај принцип основна потреба.

Јоксимовић каже да је мали број ученика без техничких могућности да прати наставу на даљину, али тим ђацима градиво није било ускраћено, већ су га наставници достављали ученицима у одштампаној форми.

Организовање државне матуре по новом моделу још увек је неизвесно.

Подсећамо, министар просвете, науке и технолопшког развоја Бранко Ружић је изјавио да због епидемиолошке ситуације образовни систем отежано функционише, а да су кључни разлози за одлагање државне матуре “недовољна укљученост високошколских установа, потешкоће у технолошком делу припреме, дискутабилни резултати првог пилотирања због околности у којима је изведено“.

Док се ови проблеми не реше, државна матура не може постати валидан инструмент вредновања знања за упис на факултете“, истакао је министар недавно у разговору за Политику.  

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *